Kedves Leendő Első Osztályos Szülők!

Töreki András vagyok a nagy múlttal rendelkező Szolnoki II. Rákóczi Ferenc Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola intézményvezetője.

Néhány mondatban szeretném bemutatni Önöknek intézményünket és az itt folyó nevelő-oktató munkát. 2019-ben ünnepelte intézményünk fennállásának 150. évfordulóját. Szolnok városában egy általános iskola sem mondhatja el magáról ezt, amire nagyon büszkék vagyunk. 8 évfolyamunkon 16 osztállyal dolgozunk. Nevelő-oktató munkánk két alappillére a 2015/2016-os tanévben bevezetett magyar-német két tanítási nyelvű program és a Polgár Judit Sakkalapítvány által kidolgozott Sakkpalota program. Első évfolyamunkon két, összetételében ugyanolyan osztályt indítunk, melyekbe mindkét programból járnak tanulók és az osztályok összetétele 8. osztály végéig nem változik. A szülők szabad választása, hogy gyermeküknek melyik programot választják.

A magyar-német két tanítási nyelvű program keretében 1. és 2. osztályban heti 4 órában csoportbontásban tanulják a gyerekek játékosan különböző munkaformákban a német nyelvet. Célnyelven (németül) az ének-zene és a vizuális kultúra tantárgyakat tanulják tanulóink. 5. osztálytól szakköri keretben heti 2 órában tanulhatják az angol nyelvet is.

A Sakkpalota program egy tehetséggondozó és felzárkóztató program egyben. Nagyban fejleszti a gyermekek képességeit, logikus gondolkodását. Gazdag eszközhasználat és a sakk alapszabályainak segítségével tanulják tanulóink a matematikát, a magyar nyelv és irodalmat, fejlesztve ezzel a fent említett képességeket. A Sakkpalota programban tanulók idegen nyelve az angol, melyet 1. osztálytól 8. osztályig tanulnak különböző óraszámokban. Alsó tagozaton a tanítási órák után tanulóink napköziotthonos rendszerben tanulják meg a délelőtt kapott házifeladataikat. Szép nagy udvarunknak köszönhetően alsó tagozatos tanulóinknak megvan a külön mozgástere, elkülönülve a felső tagozatos tanulóinktól.

A tanév folyamán sok színes, változatos, hagyományőrző programokon iskolánk pedagógusainak szervezésében vehetnek részt tanulóink. (DÖK szervezésében Tök jó nap, Diákönkormányzati nap, Olvasás hete program, Karácsonyi ünnepkörhöz tartozó programjaink, Farsang, Alapítványi bál, Suligála, Táncgála) Szeretném külön kiemelni iskolánk névadójának tiszteletére szervezett PRO PATRIA emléknapokat.

Sok mindent tudnék még mesélni intézményünkről, de inkább egy kis időutazásra hívom Önöket és gyermekeiket a 150. évfordulóra összeállított, továbbá az első és alsó évfolyamosok mindennapjaiba betekintő kisfilmek segítségével. Remélem, elnyeri tetszésüket ez az otthonos, kellemes légkörben folyó oktató-nevelő munka és minél hamarabb találkozhatunk a 2023/2024-es tanév kapcsán intézményünkben.

A Szolnoki II. Rákóczi Ferenc Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola körzetének utcái 

Általános Iskolák körzetes utcái

Dokumentumok beíratkozáshoz:

Szülői tájékoztató beíratkozáshoz

Hirdetmény beíratkozáshoz

Form_Életv lakcím nyilatkozat_2024

Form_Tv képviselő nyilatkozat_2024

2024 Szülői nyilatkozat

Ha további információra van szüksége hívjon bizalommal a 56/422-051-es telefonszámon vagy írjon a [email protected] e-mail címre.

Töreki András intézményvezető„Minden napra egy videó!”, avagy életképek alsós diákjaink mindennapjaiból:

Életképek alsós osztályaink életéből 2022 ill. 2021 őszén:

Életképek a 2019-ben 150 éves jubileumát ünneplő iskolánk életéből


A Polgár Judit Sakkapaítvány által kidolgozott Sakkpalota programunk

Sakkdal: (Szöveg megtekintéséhez kattintson ide)

A 2. évfolyamos „Sakkpalota” csoport (2020/2021. tanévben) foglalkozása Sebestyénné Papp Erzsébet tanítónő irányításával:

Az 1.a és 1.b sakkpalotás csoportjának (2020/2021. tanévben) bemutató foglalkozása Polónyi Elvira tanítónő vezetésével:

Természettudományi gyakorlatok óra a 6. évfolyamon (2021/2022. tanévben) Magyariné Csomor Edina tanárnővel:

 

… a mi iskolánkban képekben:


A magyar-német két tanítási nyelvű programunk

Bepillantás az első évfolyam kéttannyelvesek csoportjának német órájába (2020/2021. tanévben) :

Német nyelvű történelem óra (részlet) az 5.a osztályosoknál (2020/2021. tanévben) Törőcsik Erzsébet tanárnő vezetésével:

Természetismeret óra német nyelven az 5.a osztály egyik csoportjában (2021/2022. tanévben) Cziberéné Nagy Katalin tanárnő vezetésével:

Természetismeret óra német nyelven az 6. évfolyam egyik csoportjában, (2021/2022. tanévben) Cziberéné Nagy Katalin tanárnő vezetésével:

Anyanyelvi német óra Dr. Kudrjavcevné Bagossy Barbara tanárnő vezetésével a 3. évfolyamon (2021/2022. tanévben) :

Anyanyelvi német óra Dr. Kudrjavcevné Bagossy Barbara tanárnő vezetésével az 5. évfolyamon (2021/2022. tanévben) :

Nyári némettáborunk (2020/2021. tanévben):

A német két tanítási nyelvű program keretében 7. és 8. osztályos tanulóink eljutnak Bécsbe az adventi vásárra és Reutlingeni testvériskolával való kapcsolat révén egy hetet tölthetnek anyanyelvi környezetben Reutlingen városában: